dijous, 1 de novembre del 2012

retrat companys, una exposició inèdita

L’exposició presentada en motiu de la mort de Companys mostra per primer cop fotografies i documents mai mostrats abans sobre la imatge del president i la seva política

Entrada de l'exposició "Retrat de Companys"
Des del 15 d’octubre ja està disponible una exposició fotogràfica inèdita dels fons de l’arxiu fotogràfic de Barcelona dedicada a la figura del president de la Generalitat Lluís Companys.

L’exposició, que commemora el 72è aniversari de la mort del president, es pot visitar a la Sala Lluís Companys del Castell de Montjuic, el mateix lloc on va ser empresonat i condemnat a mort l’octubre de 1940 després de ser detingut a França i entregat al govern de Franco.

Mostra de fotografies durant l'etapa de pau (1931-1934)



“Retrat Companys” recull prop de 50 fotografies realitzades entre 1931 i 1938 i signades per personatges destacats del fotoperiodisme català de la primera meitat del seglle XX com Josep Domínguez, fotògraf de protocol del govern, o Josep M. Sagarra, fotògraf oficial de la Generalitat, juntament amb altres reporters gràfics de renom com Agustí Centelles o Carlos Pérez de Rozas, que principalment mostren la relació que tenia el president amb la ciutat.




L’etapa retratada mostra al públic des del seu càrrec de regidor de l’Ajuntament de Barcelona, moment en què proclamà la República Espanyola l’any 1931, fins a l’entrada a la Generalitat al 1934 després de la mort del president Macià, passant pels fets d’octubre i la conseqüent proclama de l’Estat Català el mateix octubre de 1934. L’exposició finalitza amb l’enderrocament de la República i l’entrada de la Guerra Civil, que
Cartes escrites a mà i a màquina pel president Companys

suposà la mort per a Lluís Companys. També ressalta l’existència de documents inèdits com algunes de les cartes entre Companys i Macià enviades durant el primer període de la II República o diferents llibres que expliquen part dels fets durant la guerra i que van ser censurats durant el franquisme. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada