dijous, 15 de novembre del 2012


EL MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA PRESENTA LA VIDa DELS OBRERS DE CATALUNYA DE LA PRIMERA MEITAT DEL SEGLE XX

La mostra estarà disponible al públic durant tot aquest últim trimestre de l’any

 

Des del 9 d’octubre ja es pot gaudir d’una exposició inèdita que va presentar el Museud’Història de Catalunya i que pretén ensenyar la nova vida quotidiana que van encetar els obrers d’aquest país de la mà de persones rellevants de la fotografia de principis de segle com la nissaga dels Brangulí o el fotògraf Gabriel Casas.
Secció que mostra alguns dels barris de Catalunya més desfavorits

A través de 75 imatges la mostra emmarca el procés d’industrialització de Catalunya, que va comportar el canvi de l’artesà tradicional a un treballador de fàbrica. Això va suposar una nova organització i divisió del treball amb màquines, unes condicions de treball molt més dures i amb poca seguretat i salubritat.

Aquest recull de fotografies també vol destacar la forta immigració que va patir el país, sobretot la capital catalana, per l’arribada massiva de persones espanyoles, que van haver de suportar condicions de vida i de treball més denigrants que els propis obrers catalans. El problema es va veure reflectit especialment als barris de les ciutats, on patien pobresa i marginació per els baixos salaris, la manca d’habitatges dignes o l’analfabetisme, entre altres.

Dins del context d’una Europa que començava a patir grans canvis socials a causa de gran agitació presa des de Rússia, Catalunya també va desenvolupar uns sentiments de llibertat, que va derivar a grans conflictes socials com la Setmana Tràgica de 1909 o els panys de pistolerisme d’entre 1918 i 1923.

La mostra extreta de l’Arxiu Nacional de Catalunya estarà oberta al públic fins el 25 de novembre de forma gratuïta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada