dimecres, 7 de novembre del 2012

el català, l'única llengua vehicular a l’escola catalana

Somescola, amb el suport de Plataforma per la Llengua, exposen diversos arguments a favor del català. 
Presentació dels ponents de la conferència

Ahir diverses entitats cíviques i educatives per l’escola catalana es van reunir a la Universitat de Barcelona per presentar la situació positiva que viu el català, "una llengua heterònoma i força completa que mostra una atracció notable de neoparlants", com el caracteritzava el ponent Xavier Vila, professor del a UB i director del CUSC. Ara bé, també plantejava alguns problemes greus com el fet de ser exclosa sovint d’esferes importants i d’estar subordinada en molts casos pel castellà.

Per això, Miquel A. Essomba, professor de la UAB, va destacar la importància de lluita eterna per la nostra llengua per “no ser atacada per un llop que es disfressa”, com ell definia a totes aquells que es mantenen en contra de l’evolució del català.  Especialment, va realçar el paper dels joves, aquells que des de petits han pogut gaudir d’una escola catalana, és a dir, del marc òptim des d’on poder construir un ús social del català.

Tanmateix, els dos oponents van afirmar que l’escola del país està passant per una situació de perill cada cop més alt per la continua cascada de mesures que està patint com les darreres sentències del Tribunal Constitucional i del TSJC, així com també de tots aquells grups que usen la llengua per fer política, aconseguint desprestigiar-la totalment.

D’altra banda, tant Vila com Essomba van fer referència a la diversitat de sistemes que actualment viuen als països catalans. No obstant, només el sistema de Catalunya ha estat de moment el que ha aconseguit un lleuger creixement del coneixement del català, com indicava X.Vila, tot al contrari de sistemes com el de les Illes Balears o el del País Valencià, que més aviat estant patint un descens d’aquests coneixements entre els seus alumnes.
Mostra del projecte Somescola 

La conferència va tancar amb la intervenció de la Coral de Joves Musicant i de la presentació del projecte Somescola, que porta per títol “la paraula que més m’estimo” i que s’aplicarà l’any vinent a les escoles catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada