dimarts, 18 de desembre del 2012


els barcelonins coneixen nous detalls de la guerra de successió

El Museu d’Història de Catalunya ofereix un nou itinerari sobre el setge que va patir Barcelona l’any 1714

 

Durant aquest últim semestre de l’any es podrà participar en el recorregut “La Barcelona de 1714” que organitza el Museu d’Història de Catalunya i l'Icono Serveis Culturals el segon i quart dissabte de cada mes. S’oferirà una passejada pels punts cabdals durant la Guerra de Successió a la capital catalana i els conseqüents canvis immediats que va comportar en al fisonomia de la ciutat.

L’objectiu d'aquesta visita és ajudar a la persona a situar-se en l’11 de setembre de 1714, quan les tropes de Felip V van entrar a la ciutat i van posar fi a catorze mesos de setge i al funcionament de les institucions catalanes, que no van tornar a ser eficaces fins a principis del segle XX.
Grup visitant al Fossar de les Moreres               Fotografia: Carla Genís

Un dels primers escenaris claus es troba en el mateix pati del museu, on antigament havia el portal del Mar, lloc on va ser penjat durant més de deu anys el general Moragues, personatge decisiu en el setge de Barcelona.

Un altre lloc destacat que també es podrà veure durant l’itinerari és el fossar de les Moreres, on es van enterrar tots els morts a conseqüència de la guerra. Aquesta part de la ciutat comunicava per mitjà d’un pont, ja inexistent, amb el Pla de Palau, edifici de residència de l’arxiduc Carles, que també va acabar abandonant la ciutat abans del setge de 1714.

La visita finalitza amb una de les zones més destacades de la capital catalana, el parc de la Ciutadella, on restava antigament la Ciutadella militar, construïda després del setge de Barcelona i del ‘entrada de les tropes borbòniques a la ciutat.

El museu d'Història de Catalunya també ha organitzat per tot el territori català altres rutes que repassen els principals escenaris de la Guerra de Successió. Entre aquests destaca la catedral de Lleida, la Universitat de Cervera o la Fortalesa de Cardona, un dels últims punts conquerits per l’exèrcit borbó.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada